INSPRAAK! Betere hoorzittingen

Hoorzittingen en inspraakavonden met burgers kunnen beter. Betere structuur, effectiever en efficiënter communiceren. Voor bestuurders en ambtenaren.

Overheden informeren of raadplegen regelmatig burgers en belanghebbenden tijdens informatiebijeenkomsten, inspraakavonden of hoorzittingen. Vaak staan er grote belangen op het spel. Daarom moeten deze bijeenkomsten zorgvuldig worden voorbereid en uitgevoerd. In de praktijk kan er veel misgaan. Dat kan te maken hebben met gebrekkige communicatie over de bijeenkomst zelf, maar ook met gebrekkige communicatie over de materie. Ook is het mogelijk dat er niet goed wordt gereageerd op wat de aanwezigen zeggen of willen.
Met een paar simpele handvatten kunnen hoorzittingen effectiever en doelmatiger worden. BdRP geeft hierover workshops voor bestuurders en ambtenaren van gemeenten en provincies, in groepen van minimaal zes tot maximaal dertig trainees. De workshop draait om een fictieve casus waarover een hoorzitting gehouden wordt (rollenspel), die makkelijk kan mislukken.

Aan de hand van deze ervaring wordt stilgestaan bij:
1. duidelijk communiceren over de status van de bijeenkomst;
2. duidelijk maar soepel leiden van de bijeenkomst;
3. duidelijk presenteren en informeren;
4. keuze van zaalindeling, hulpmiddelen en technieken;
5. omgaan met reacties.

De workshop duurt één of twee dagdelen, afhankelijk van de gewenste intensiteit en leerdoelen. Bij de workshop van twee dagdelen worden de rollenspellen op video opgenomen, voor een meer gedetailleerde evaluatie.
De workshop vindt plaats op de locatie van de opdrachtgever of op een ‘buitenlocatie’. BdRP heeft eigen trainingsruimte in Zaltbommel.
Wij geven u graag meer informatie over deze trainingsmodule.

Contact

Bob de Ronde Partners
Duinoordseweg 20
5268LM Helvoirt
0411-644428 (24/7)
info@bdrp.nl