Parlementaire enquêtes, Statenenquêtes, Raadsenquêtes

Parlementaire enquêtes, ondervragingen en onderzoeken kunnen worden ingesteld door de Eerste en Tweede Kamer, door Provinciale Staten of door Gemeenteraden. Doel is doorgaans dat de volksvertegenwoordiging een oordeel velt over gevoerd beleid.

Een enquête, ondervraging of onderzoek is zowel voor de commissie als voor de getuigen geen alledaagse zaak. Omdat het wel een gevoelig proces is en er veel van afhangt is het altijd raadzaam om er professionele hulp bij te halen. De voorbereiding op een enquête, ondervraging of onderzoek vergt kennis van het dossier, van de politiek, van de juridische aspecten en van de manier waarop dit soort communicatie het beste kan gaan. Wij combineren als geen ander deze kennis en hebben daarnaast de methoden en vaardigheden om dergelijke optredens effectief te trainen. Het kan gaan om voorbereiding van:
• commissies: inleiding in verhoor- en interviewtechnieken, waarheidsvinding en discussies;
• getuigen: voorbereiding op de verschijning voor de commissie en het inhoudelijke verhoor.

BdRP is ingeschakeld bij tal van enquêtes, zoals die naar de Fyra, Woningcorporaties, Kredietcrisis (De Wit 1 en 2), Spoorveiligheid, Noord-/Zuidlijn (Amsterdam), Parkeergarage Museumpark (Rotterdam), Infrastructuurprojecten, Bouwnijverheid, Srebrenica, Aanbesteding Busvervoer (Noord-Brabant), Opsporingsmethoden en de Paspoortaffaire. Wij begeleidden doorgaans de getuigen - bewindspersonen, ambtenaren, deskundigen - maar trainden ook enquêtecommissies op gesprekstechnieken en de presentatie van hun rapport.

De begeleiding van getuigen of onderzoekscommissies is maatwerk. Bel ons voor vrijblijvend advies.
Hier ons artikel over getuigen in parlementaire enquêtes.

Contact

Bob de Ronde Partners
Duinoordseweg 20
5268LM Helvoirt
0411-644428 (24/7)
info@bdrp.nl