Beter vergaderen

De meeste mensen hebben een hekel aan vergaderen. Ze vinden het saai, vermoeiend, tijdverspilling. Met een paar simpele handvatten kunnen de ergernis en de weerzin tegen vergaderen een stuk worden weggenomen.

Vergaderingen mislukken vaak omdat vooraf en tijdens de vergadering niet is vastgesteld wat precies de bedoeling is van de bespreking. Of omdat tijdens de bijeenkomst het doel uit het oog wordt verloren. Het gaat ook vaak mis omdat de vergaderaars niet beseffen wat de status van hun groepje is en praten over zaken waar ze geen verstand van hebben en/of geen zeggenschap over hebben. De problemen ontstaan omdat de leider van de vergadering niet duidelijk is, omdat de rol van gespreksleider en teamleider verward worden of omdat de deelnemers met de agenda op de loop gaan.

Vergaderingen voorzitten is een kunde. Er wordt terecht veel gemopperd over slechte voorzitters. Een goede voorzitter zal niet alleen de agenda bepalen en bewaken en het gesprek leiden, maar ook nadrukkelijk elke keer de vergadering motiveren. En ervoor zorgen dat er wat met de resultaten van de vergadering wordt gedaan. Anders gaat het achteraf alsnog mis.

BdRP traint organisaties in beter vergaderen. We geven voordrachten en uiteenzettingen maar werken ook met rollenspellen. Soms worden we ook gevraagd om vergaderstijlen te analyseren. Onze trainers worden ook ingezet om vergaderingen te leiden.

Contact

Bob de Ronde Partners
Duinoordseweg 20
5268LM Helvoirt
0411-644428 (24/7)
info@bdrp.nl